9 vragen om jouw verleden los te laten

Het verleden is een deel van je. Het is verweven met wie je bent en hoe je reageert op gebeurtenissen en situaties. Maar omdat niet alles uit ons verleden positief is kunnen vervelende gedachten uit het verleden een negatieve invloed hebben op wie je bent in het hier en nu, het heden.

  1. Waarom is deze herinnering uit het verleden zo belangrijk voor mij?
  2. Wat is de reden van de emotie die ik voel als ik deze herinnering denk?
  3. Wat kan ik leren van deze herinnering om er sterker van te worden? Welk voordeel kan ik halen uit deze herinnering?
  4. Wat kan ik doen om deze herinnering te accepteren en verder te gaan?
  5. Welke inzichten heb ik gekregen van deze herinnering en hoe hebben deze mij geholpen in andere situaties?
  6. Welke betere besluiten kan ik nu nemen om tot een ander of beter resultaat te komen?
  7. Wat is eigenlijk echt relevant in mijn huidige leven?
  8. Wanneer de herinnering betrekking heeft op een persoon:
  9. Waarom kan ik hem of haar gewoon niet vergeven?

Belangrijke aanvulling:

De toekomst is alleen een verlengde van je verleden als je blijft vasthouden aan dezelfde keuzes. Wees bewust van het hier en nu en leef in in het heden. Alles draait om waar je naartoe gaat, niet waar je vandaan komt.

Meer vragen

Ei koken

Wil jij weten hoe je het perfecte ei kookt? Lees er in dit artikel alles over.

Talentenpaspoort

Wat is een talentenpaspoort en wanneer gebruik je het? Lees meer in dit artikel.