Declutteren: tips om je huis op te ruimen

Wil jij leren je huis beter op te ruimen? In dit artikel lees je 8 vragen die je helpen een opgeruimder huis te creëren. Gevolgd met een lijst van handige tips. Als het antwoord op elke onderstaande vraag NEE is, dan is er geen reden om het item nog langer in je bezit te houden.

En wat is nou leuker dan spullen weggeven en iemand anders daar blij mee maken. Ook kun je ervoor kiezen om je overbodige items te verkopen via marktplaats of bol.com.

Vergeet ook jullie lokale kringloopcentrum niet want er zijn genoeg mensen op zoek naar de spullen die jij niet meer nodig hebt.

Declutteren, stel jezelf de volgende 8 vragen:

  1. Heb ik dit item het afgelopen jaar gebruikt?
  2. Zal ik dit item het komende jaar gaan gebruiken?
  3. Heb ik het item echt nodig?
  4. Indien het item kapot is, laat ik het dan maken?
  5. Neem ik dit item mee als ik zou verhuizen naar een ander huis?
  6. Heb ik een emotionele band met het item?
  7. In hoeverre verrijkt het hebben van dit item mijn leven?
  8. Is mijn partner het eens met mijn antwoorden op bovenstaande vragen?

5 voordelen van opruimen (declutteren)

Het opruimen van je huis heeft tal van voordelen die verder gaan dan alleen het creëren van een nettere leefomgeving. Hier zijn vijf belangrijke voordelen van declutteren:

1. Verminderde stress en angst

Een opgeruimde omgeving kan je helpen je rustiger en minder gestrest te voelen. Rommel kan visueel overweldigend zijn en bijdragen aan gevoelens van stress en angst. Door je leefruimte op te ruimen, creëer je een rustige en georganiseerde omgeving die bijdraagt aan mentale rust en ontspanning.

2. Verhoogde Productiviteit

Een georganiseerde ruimte maakt het makkelijker om te focussen en productief te zijn. Als je weet waar alles is en je niet constant op zoek hoeft te gaan naar spullen, kun je efficiënter werken en meer gedaan krijgen. Dit geldt zowel voor thuis als op het werk.

3. Betere gezondheid en hygiëne

Opruimen helpt ook bij het handhaven van een schone en hygiënische leefomgeving. Rommel kan stof, schimmel en allergenen vasthouden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën en ademhalingsproblemen. Een opgeruimd huis is makkelijker schoon te maken en te onderhouden, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid.

4. Verbeterde Slaapkwaliteit

Een opgeruimde slaapkamer kan bijdragen aan een betere nachtrust. Rommel in de slaapkamer kan een negatieve invloed hebben op je slaapkwaliteit, omdat het je hersenen kan overbelasten en het moeilijker kan maken om te ontspannen. Door je slaapkamer opgeruimd en georganiseerd te houden, creëer je een rustige omgeving die bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

5. Meer tijd en ruimte

Door je huis te declutteren, maak je ruimte vrij en bespaar je tijd. Je hoeft minder tijd te besteden aan het zoeken naar spullen of het opruimen van rommel. Dit geeft je meer tijd om te besteden aan activiteiten die je leuk vindt en die belangrijk voor je zijn. Bovendien creëer je meer fysieke ruimte in je huis, wat het ruimer en aangenamer maakt om in te leven.

Het integreren van decluttering in je routine kan een aanzienlijke positieve impact hebben op je fysieke en mentale welzijn, waardoor je leven georganiseerder, stressvrijer en aangenamer wordt.

Decluttering methodes

Het opruimen van je huis kan overweldigend lijken, maar met de juiste methode kan het een bevredigende en levensveranderende ervaring zijn. Hier zijn 10 populaire decluttering methodes die je kunnen helpen je huis en leven beter te organiseren.

1. KonMari Methode

De KonMari methode, ontwikkeld door Marie Kondo, is beroemd om zijn focus op het behouden van alleen die items die “vreugde brengen”. Organiseren gebeurt per categorie in plaats van per kamer. De vijf categorieën zijn: kleding, boeken, papieren, komono (diverse items), en sentimentele items. Het doel is om je te omringen met dingen die je echt gelukkig maken.

2. One-Hour Methode

De One-Hour Methode moedigt aan om elke dag slechts één uur te besteden aan het opruimen van een specifiek gebied. Dit helpt om overweldiging te voorkomen en maakt het makkelijker om de routine vol te houden. Het is een geweldige manier om stap voor stap een opgeruimd huis te bereiken.

3. Core 4 Methode

Deze methode, bedacht door professional organizer Kayleen Kelly, bestaat uit vier stappen: clear out (opruimen), categorize (categoriseren), cut out (elimineren), en contain (opbergen). Deze vier stappen helpen je om systematisch je spullen te organiseren en te beheren.

4. 30-Day Minimalism Challenge

Bij deze uitdaging doe je elke dag iets weg voor 30 dagen. Op de eerste dag doe je één item weg, op de tweede dag twee items, enzovoort. Dit helpt je om een minimalistische levensstijl te bevorderen en je huis te ontdoen van overtollige spullen.

5. Move-Out Methode

De Move-Out Methode stelt voor om te doen alsof je binnen een bepaalde tijd gaat verhuizen. Dit helpt bij het beslissen welke items je wilt houden, doneren of weggooien, alsof je daadwerkelijk je huis verlaat. Het geeft je een frisse blik op wat je echt nodig hebt.

6. Four-Box Methode

Deze methode gebruikt vier dozen voor opruimen: keep (bewaren), throw away (weggooien), donate (doneren), en store (opbergen). Dit helpt bij het systematisch sorteren van spullen en maakt het beslissingsproces eenvoudiger.

7. Swedish Death Cleaning (Döstädning)

Deze methode is afkomstig uit Zweden en richt zich op het opruimen van spullen zodat je nabestaanden niet belast worden met jouw rommel na je overlijden. Het benadrukt het belang van het opruimen van je bezittingen gedurende je hele leven.

8. Minimalisme

Deze aanpak richt zich op het verminderen van bezittingen tot alleen het essentiële. Minimalisten streven ernaar om alleen items te bezitten die functioneel zijn en/of vreugde brengen. Het doel is om een eenvoudiger en betekenisvoller leven te leiden.

9. FlyLady Methode

Deze methode, ontwikkeld door Marla Cilley, richt zich op het opruimen van je huis door het creëren van dagelijkse en wekelijkse routines. Het idee is om je huis beetje bij beetje schoon en georganiseerd te houden, waardoor het minder overweldigend wordt.

10. Peter Walsh’s Clean Sweep Methode

Peter Walsh’s methode moedigt aan om ruimte per ruimte op te ruimen door items te categoriseren in ‘keep’ (bewaren), ‘sell’ (verkopen), ‘donate’ (doneren), en ’trash’ (weggooien). Dit helpt je om systematisch en efficiënt je huis op te ruimen.

Door een van deze methodes te kiezen die het beste bij jouw levensstijl en voorkeuren past, kun je je huis opgeruimd houden en een meer georganiseerde en vreugdevolle omgeving creëren.

Declutteren, 9 handige tips

  • Deel je activiteiten in per onderwerp of ruimte; speelgoed, kleding, keuken, woonkamer;
  • Plan een dag of dagdeel voor je declutter activiteiten;
  • Voer je declutter activiteiten alleen uit;
  • Ontdek de kracht van ziplockzakjes voor het bewaren van kleine spulletjes;
  • Denk na over hoe en wanneer je de items kunt afvoeren en/of weggeven;
  • Koop geen nieuwe items in de periode dat je druk bezig bent met je declutter activiteiten;
  • Wees meer kritisch op alle spullen die binnenkomen;
  • Plak een sticker op de brievenbus om aan te geven dat je geen reclamefolders meer wilt ontvangen. Dit scheelt papier plus je wordt niet verleidt om nieuwe spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.
  • Wanneer je nieuwe kleding koopt, zorg dan ook dat je minimaal hetzelfde aantal kledingstukken wegdoet.

Wat betekent decluttering?

Het Engelse woord ‘clutter’ betekent ‘rommel’ en ‘decluttering’ kunnen we vertalen naar ‘van rommel ontdoen’.

Meer vragen

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Hoeveel leveren zonnepanelen op en waarom zou je erin investeren? Wat is de opbrengst op een bewolkte dag of op een plat dak. Je leest het hier.

Waarop letten bij een nieuwe keuken?

Het kiezen van een keuken is spannend, je moet hierbij aan veel dingen denken. Van voorbereiding tot het verwijderen van de keuken. Hier lees je alle stappen!