Handleiding – Handige vragen stellen

Vragen stellen is een essentiële vaardigheid die we in verschillende aspecten van ons leven nodig hebben, zowel persoonlijk als professioneel. Het stellen van de juiste vragen kan ons helpen om meer informatie te verzamelen, betere beslissingen te nemen, en onze relaties te verbeteren. In dit artikel lees je alles over het stellen van handige vragen zodat je precies het antwoord krijgt wat je verwacht. 

Het geheim van effectief handige vragen stellen?

Een handige vraag is een zin die bedoeld is om specifieke informatie te achterhalen of tot denken aan te zetten. Het geheim van handige vragen stellen bestaat uit een aantal specifieke vaardigheden die wanneer ze op juiste manier worden toegepast, zullen resulteren in goede antwoorden en een juiste informatievoorziening. Een paar voorbeelden zijn:

 • Ben je in staat om een goede vraag te formuleren?
 • Kun je actief luisteren?
 • Durf je stiltes te laten vallen?
 • Stel je de juiste vervolgvragen? Durf je door te vragen?
 • Ben je bewust van non-verbale communicatie signalen
 • Speel je in op specifieke omgevingsfactoren?

9 gouden tips bij het stellen van vragen

 1. Stel jezelf eerst de vraag waar je naar op zoek bent en aan wie je dat het beste kan vragen.
 2. Praat zelf zo min mogelijk.
 3. Beperk je vraag tot een enkele zin.
 4. Maak een compliment voordat je begint met het stellen van een vraag.
 5. Durf door te vragen.
 6. Stel vragen alleen uit interesse of oprechte nieuwsgierigheid.
 7. Luister naar wat er wordt gezegd.
 8. Wacht op een antwoord en vul zelf geen antwoorden in.
 9. Zorg ervoor dat je antwoorden onthoudt.

Soorten handige vragen 

Er zijn verschillende soorten vragen die handig zijn, afhankelijk van de situatie waarin ze worden gesteld. Hier zijn enkele voorbeelden van handige vragen:

 1. Verkennende vragen: Dit zijn open vragen die bedoeld zijn om meer informatie te verzamelen en het gesprek op gang te brengen. Bijvoorbeeld: “Kunt u mij meer vertellen over uw ervaring met…?”
 2. Analytische vragen: Dit zijn vragen die bedoeld zijn om problemen op te lossen en te analyseren. Bijvoorbeeld: “Wat zijn de belangrijkste factoren die bijdragen aan dit probleem?”
 3. Reflecterende vragen: Dit zijn vragen die bedoeld zijn om iemand te laten nadenken over zijn of haar gedrag en beslissingen. Bijvoorbeeld: “Wat was de reden achter uw beslissing om…?”
 4. Afsluitende vragen: Dit zijn vragen die worden gesteld om te controleren of alle belangrijke punten zijn besproken en of iedereen begrijpt wat er is afgesproken. Bijvoorbeeld: “Zijn er nog andere punten die we moeten bespreken voordat we deze vergadering beëindigen?”

Al met al is het stellen van handige vragen een vaardigheid die je helpt om meer informatie te verzamelen, betere beslissingen te nemen en je relaties te verbeteren. Door handige vragen te stellen krijg je precies het antwoord waar je naar zorgt. Wanneer je al deze tips en soorten handige vragen goed uit je hoofd weet, is het veel makkelijker om vragen te stellen die er echt toe doen. 

Meer vragen

Ei koken

Wil jij weten hoe je het perfecte ei kookt? Lees er in dit artikel alles over.

Talentenpaspoort

Wat is een talentenpaspoort en wanneer gebruik je het? Lees meer in dit artikel.