Zindelijk worden, vanaf welke leeftijd begin ik met zindelijkheidstraining?
Over het algemeen zijn de meeste kinderen tussen twee en drie jaar overdag zindelijk. Pas vanaf drie jaar worden kinderen ook ’s nachts zindelijk. Meisjes zijn over het algemeen eerder zindelijk dan jongens.
Om zindelijk te kunnen worden moet een kind hier zowel lichamelijk als geestelijk klaar voor zijn.
M.b.t. voorkomen van onnodig gedoe op school is het handig als je kind overdag zindelijk is voor zijn of haar vierde verjaardag.
Hoe lang duurt het voordat een kind zindelijk is?
Het verschilt per kind hoe lang het duurt voor de zindelijkheidstraining werkt. Zoals bij alle ontwikkelingen pakken sommige kinderen het heel snel op, terwijl andere er meer dan 3 maanden voor nodig hebben. Over het algemeen geldt: hoe jonger je kindje, hoe langer het duurt voor hij zindelijk is.
Hoe kies je de juiste methode om je kind zindelijk te maken?
Er zijn veel verschillende methodes om een kind zindelijk te laten worden. Welke methode kiest, hangt af van:
- Karakter van je kind;
- Seizoen (voorjaar, zomer, herfst, winter);
- Beschikbare tijd die je kunt vrijmaken;
- Wat past bij jullie gezin en visie op opvoeding.
Hoe maak je je kind zo snel mogelijk zindelijk?
Bedenk dat het zindelijk maken van je kind nooit een wedstrijd is. Er is niet zoiets als de beste methode of een tijdslimiet en laat je dus vooral niet afleiden door alle verhalen uit je omgeving.
Er zijn zoveel factoren die een rol spelen bij het zindelijk maken waar je maar weinig invloed op hebt. Maak het vooral niet te zwaar en geniet van de leuke momenten en situaties die zeker en vast zullen ontstaan in deze periode.
Besef ook dat, wanneer het zindelijk maken een feit is, je in een nieuwe fase terecht komt waar je heel anders naar poep en plas gaat kijken, namelijk door de ogen van je kind.
Voorbeelden van verschillende methoden:
Baby zindelijkheid communicatie:
De baby zindelijkheid communicatie is een methode die geheel gericht op het reageren op de signalen die de baby geeft als het om poepen en plassen gaat en hierop dan ook direct reageren.
Om dit succesvol te kunnen doen is dus een intensieve samenwerking en interactie met je baby noodzakelijk. Deze methode is niet geschikt wanneer je werkt en je naar de oppas of opvang gaat. Voor gezinnen met meerdere kinderen is deze methode ook een uitdaging.
Luier weglaten:
De luier weglaten methode is een optie voor bijvoorbeeld in de zomer. Het principe van de methode is dat je je kind alleen een onderbroek of blote billen laat rondlopen. Je legt aan je kind uit dat, wanneer hij of zij merkt dat er geplast of gepoept gaat worden, hij of zij dit op het potje of wc moet doen. Natuurlijk zal dit in het begin mis gaan maar over het algemeen pakken ze het snel op en kun je snel resultaten boeken.
Gezette tijden op het potje:
Door goed het gedrag van je kind te observeren weet je vaak wel wanneer het moment daar is dat er een plas of poep in aantocht is. Door deze signalen goed te lezen kun je preventief je kind op een potje of wc zetten. Een andere optie is om je kind iedere anderhalf of twee uur even op het potje te zetten.
3-dagen potty training | potjestraining: zindelijk in 3 dagen:
De ‘3-day potty training’-methode heeft als doel om je kind binnen drie dagen zindelijk te hebben. Voor deze methode is het de bedoeling dat je drie dagen non stop thuis blijft met je dochtertje of zoontje.
Stappenplan 3-dagen potjestraining
Lora Jensen is de schrijfster van het Engelse boek 3 Day Potty Training waarin zij uitlegt hoe je een kind in drie dagen zindelijk kunt krijgen.
De sleutel tot succes is volgens Lora een soort bootcamp die drie dagen duurt. Begin op vrijdag en je kind is zindelijk op zondag dus. Oke, het betekent wel dat je drie dagen lang aan huis bent gekluisterd en dingen als de televisie en smartphones zijn verboden. Je moet je tenslotte totaal kunnen focussen op je kind, zodat je kind zich op zijn of haar beurt op het ‘naar de wc gaan’ kan richten. Het is dus even doorbijten, maar dan heb je ook wel resultaat.
Deze drie trucjes helpen het proces te versnellen volgens Jensen:
1. Laat je kind er zelf aan denken
Kinderen zijn vaak zo druk met spelen dat ze zich niet beseffen dat ze moeten plassen. Vraag daarom niet óf ze naar het toilet moeten, maar herinner ze er aan dat ze het zelf moeten zeggen als ze willen plassen. Op die manier geef je ze controle over het proces, waardoor ze er niet tegen zullen vechten.
2. Geen afleiding
Focus drie dagen lang echt op je kind. En echt helemaal nergens anders op. Dus kijk niet toch even televisie of op je telefoon, laat de boodschappen door iemand anders doen en bestel desnoods eten. Alle aandacht voor je kind is de sleutel tot het succes van deze training.
3. Gooi alles weg
Gooi vanaf het moment dat je begint met deze zindelijkheidstraining alle luiers weg. Zorg dat je werkelijk niets meer in huis hebt. Zo hebben jij en je kind geen enkel excuus om weer in de luier-gewoonte terug te vallen.
Beloningssysteem
Voor sommige kinderen is een eenvoudig beloningssysteem al voldoende om zindelijk te worden. Het gebruik van een visueel beloningssysteem is zeker een aanrader omdat dit een extra stimulans is.
Voorbeelden van beloningsystemen voor zindelijkheidstraining:
Beloningssticker of plaatje:
Gebruik hiervoor een stickervel of maak zelf leuke stickers of plaatjes. Er is genoeg online te vinden.
Plas en poepkaart:
Altijd leuk is een soort stempelkaart waar je voor iedere plas of poep op het potje een streepje mag zetten of sticker plakken. Zodra bepaalde score is behaald kun je kleine verassing geven.
Zindelijkheidskalender:
Om iedere succesvolle dag waarop het kind zindelijk is gebleven te vieren kun je een zindelijheidskaleder gebruiken.
Volgen signalen van je kind
Ondanks dat het natuurlijk een stuk handiger (en voordeliger) is wanneer je kind zindelijk is kun je ook gewoon wachten tot het moment dat je kind zelf aangeeft geen luister meer om te willen. Als dit moment is aangebroken kun je altijd nog een van de bovengenoemde methode toepassen om het proces te stimuleren/versnellen.
Hoe kan ik zindelijkheid stimuleren?
Uiteraard zijn er verschillende “tools” op de markt om zindelijkheid te stimuleren die je kunt gebruiken om het proces te stimuleren (en versnellen):
Een wc-bril-verkleiner, zodat je kindje niet in de wc zakt.
Een voetenbankje / wc-opstapje, zodat je kindje zelf op het toilet kan gaan zitten. Daarnaast is dit wel zo comfortabel.
Ook kun je zindelijkheid stimuleren door:
- Samen met je kind een potje te kopen;
- Wees geduldig en geef complimenten;
- Schakel opa en oma in voor extra complimenten en motivatie;
- Deel successen met elkaar;
- Geef zelf het goede voorbeeld;
- Lees boeken over zindelijkheid;
- Samen naar de wc gaan;
- Plaats het potje op een voor hem of haar fijne plaats in huis.
Verder is het toepassen van een van de eerder genoemde methodes in dit artikel ook een optie om zindelijkheid te stimuleren.
Handige tips voor zindelijk worden van je kind
- De lente en zomer zijn een handige periode om te beginnen met zindelijkheidsstraining
- Begin niet als er al veel veranderingen plaatsvinden, bijvoorbeeld verhuizing, geboorte van broertje of zusje, voor eerst naar opvang.
- Leer jongens ook zittend te plassen.
- Zorg voor stabiele zit tijdens plassen en/of poepen.
- Blijf positief en motiverend, ook als het nog eens een keer misgaat.
Wat betekent zindelijkheid eigenlijk?
Onder zindelijk worden, verstaat men dat een kind de controle heeft gekregen over waar en wanneer het op een potje of naar de wc gaat, voor het doen van een plas of het produceren van de ontlasting.
Wat zijn mogelijke problemen bij het zindelijk maken van je kind?
- Bang voor de wc
- Terugval nadat het tijdje goed ging, blijf vertrouwen houden en uitstralen
- Hoe ga je om met ongelukjes?
- Bedplassen