Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Investeren in zonnepanelen is een populaire manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst en tegelijkertijd de energierekening te verlagen. Maar hoe rendabel zijn zonnepanelen precies? Hoeveel leveren ze op, vooral als ze op een plat dak zijn geïnstalleerd en tijdens bewolkte dagen? In dit blog duiken we dieper in deze vragen en geven we een helder beeld van wat je kunt verwachten van je zonne-energiesysteem.

Zonnepanelen op een plat dak

Flexibiliteit in oriëntatie en hellingshoek
Een plat dak biedt de flexibiliteit om zonnepanelen te oriënteren en onder een optimale hellingshoek te plaatsen, meestal tussen de 15 en 30 graden. Dit kan de efficiëntie maximaliseren omdat de panelen naar de zon gericht kunnen worden, ongeacht de dakoriëntatie.

Opbrengst
Dankzij deze flexibiliteit kunnen zonnepanelen op een plat dak een vergelijkbare of zelfs hogere opbrengst hebben dan die op schuine daken. Gemiddeld kan een goed georiënteerd systeem op een plat dak in Nederland tussen de 850 en 950 kWh per kWp per jaar opleveren. Dat is gemiddeld tussen de €748 en €792 per jaar.

Opbrengst op bewolkte dagen

Invloed van bewolking
Hoewel zonnepanelen het beste presteren bij direct zonlicht, kunnen ze ook elektriciteit opwekken op bewolkte dagen. Dit komt omdat zonnepanelen zowel direct als diffuus licht (licht dat door de wolken wordt verspreid) kunnen omzetten in elektriciteit.

Verminderde opbrengst
Op een volledig bewolkte dag kan de opbrengst echter wel met 50-70% afnemen. Dit betekent dat als een zonnepaneel op een zonnige dag 3 kWh opwekt, het op een bewolkte dag ongeveer 0.9 tot 1.5 kWh kan produceren. Voor één dag levert dit tussen de €5,94 en de €9,90 op.

Jaargemiddelde
Hierbij is het is belangrijk om te kijken naar de jaargemiddelde opbrengst, aangezien zonnige dagen de minder productieve bewolkte dagen compenseren. In Nederland zijn er gemiddeld 1.500 tot 1.700 zonuren per jaar. Deze hoeveelheid zonuren garandeert een goede opbrengst, ondanks het wisselvallige weer.

Conclusie: wat kun je verwachten?

Investeren in zonnepanelen blijft een slimme keuze voor zowel het milieu als je portemonnee. Door de juiste installatie en optimalisatie, vooral op een plat dak, kun je maximaal profiteren van zonne-energie, ongeacht het weer.

Meer vragen

Waarop letten bij een nieuwe keuken?

Het kiezen van een keuken is spannend, je moet hierbij aan veel dingen denken. Van voorbereiding tot het verwijderen van de keuken. Hier lees je alle stappen!

Wat zijn de beste sekstoys voor mannen?

Lees alles wat je moet weten over verschillende sekstoys voor mannen. Zo weet jij beter wat er allemaal is en wat bij je past.