Schutting zelf plaatsen of uitbesteden?

Het plaatsen van een schutting kan een spannende maar ook uitdagende klus zijn. Of je nu een nieuwe schutting wilt om je privacy te vergroten of gewoon een verouderde schutting wilt vervangen, een logische vraag is: plaats ik de schutting zelf of besteed ik het uit? In dit blog wegen we de voor- en nadelen van beide opties af, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Zelf een schutting plaatsen – de nadelen

Het plaatsen van een schutting kan veel tijd in beslag nemen, vooral wanneer je geen ervaring hebt. Van het graven van gaten voor de palen tot het waterpas plaatsen van de panelen, het kan een behoorlijke klus zijn. Schuttingdelen kunnen zwaar en onhandig zijn om te hanteren. Dit vergroot ook het risico op fouten. Door het niet correct plaatsen kunnen panelen scheef komen te staan. Daarnaast kan het graven in harde of stenige grond fysiek zwaar zijn. Zonder de juiste apparatuur kan dit erg vermoeiend zijn.

Zelf een schutting plaatsen – de voordelen

Het grootste voordeel van zelf een schutting plaatsen is zonder twijfel de kostenbesparing. Door geen professionele vakmensen in te huren, bespaar je op arbeidskosten. Dit geld kun je eventueel investeren in kwalitatief beter materiaal. Voor de doe-het-zelver is het plaatsen van een schutting een uitstekende manier om nieuwe vaardigheden te leren.

Het kan een gevoel van voldoening geven om iets met je eigen handen te maken en te zien hoe je tuin vorm krijgt. Daarnaast heb je volledige controle over het ontwerp en de uitvoering. Je kunt je eigen tempo bepalen en wijzigingen aanbrengen zonder afhankelijk te zijn van een derde partij. Je kunt alles zelf beslissen, zo bijvoorbeeld ook welke houtsoort het beste bij jouw nieuwe schutting past.

Schutting plaatsen uitbesteden – de voordelen

Een professionele schuttingbouwer heeft de kennis en ervaring om de schutting op de juiste manier te plaatsen. Dit resulteert in een stevige en duurzame constructie die er ook nog eens netjes uitziet. Professionals kunnen een schutting vaak veel sneller plaatsen dan een doe-het-zelver. Dit is ideaal als je snel resultaat wilt zien zonder zelf veel tijd te hoeven investeren.

Veel professionele bedrijven bieden daarnaast garantie op hun werk. Dit betekent dat eventuele problemen na de installatie vaak kosteloos worden opgelost, wat extra gemoedsrust geeft. Als laatste voordeel gaat het over het budget. Wanneer je het plaatsen van een schutting uitbesteed, spreek je voorafgaand een bepaald budget aan. Bij sommige bedrijven kom je langs of kun je online een offerte berekenen. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent.

Schutting plaatsen uitbesteden – de nadelen

Het inhuren van een professional brengt extra kosten met zich mee. Naast de materiaalkosten betaal je ook voor de arbeid, wat de totale uitgaven aanzienlijk kan verhogen. Wanneer je het werk uitbesteedt, heb je minder controle over het proces. Je bent afhankelijk van de planning en de werkwijze van het ingehuurde bedrijf.

Welke keuze maak jij?

De keuze tussen zelf plaatsen of uitbesteden hangt af van je budget, tijd en vaardigheden. Als je handig bent en graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kan het zelf plaatsen van een schutting een lonende ervaring zijn. Heb je echter weinig tijd, of wil je verzekerd zijn van een perfect resultaat met garantie, dan is het uitbesteden aan een professional de beste keuze.

Meer vragen

Wat is het verschil tussen Azobé en Bangkirai hout

Azobé hout en Bangkirai hout: twee duurzame keuzes voor buitenprojecten. Welke past bij jou, wat zijn de voor- en nadelen en hoe kun je het toepassen?

Wat is gezonder: de airfryer of de oven

Wat is gezonder: de airfyer of de oven? In dit blog lees je de verschillen en wat experts zeggen, zodat jij de juiste keuze kunt maken.