Wat is het microbioom?

In dit artikel beantwoorden we de volgende vragen over het microbioom?

 • Wat is het?
 • Wat weten we er van?
 • Wat doet het?
 • Wat bedreigt het?
 • Waaruit bestaat het?

Wat is een microbioom?

Het microbioom is een verzamelnaam voor alle verschillende micro-organismen met een massa van ongeveer 2 kilo.

ReizenReizen

Deze enorme wolk van miljarden bacteriën, bacteriofagen, schimmels, protozoa, en virussen leven op:

 • je huid,
 • in je mond
 • in je darmen.

Ieder mens draagt tussen de 500 en 1500 verschillende soorten micro-organismen met zich mee

De gezondheid van dit microbioom is super belangrijk voor je lichaam. Zo heeft je microbioom een hele grote invloed op:

 • je immuunsysteem;
 • de ontwikkeling van je hersenen;
 • het verteren van je eten.

Het microbioom functioneert ook als een waarschuwingssysteem, binnen in je lichaam. Door allerlei leefstijl- en leefomgeving gerelateerde factoren wordt het evenwicht van je microbioom  drastisch verstoord.

Wat weten we van het microbioom?

In 2007 is voor het eerst een uitgebreid onderzoek naar het microbioom opgestart. De Amerikaanse gezondheidsorganisatie National Issues of Health heeft in dat jaar een aantal onderzoeker de opdracht gegeven om het menselijke microbioom in kaart te brengen. Onder de naam Human Microbioom Project is er 2 jaar onderzoek gedaan om meer inzicht te krijgen over het microbioom.

Inmiddels zijn er al meerdere onderzoeken gedaan en is er al duidelijker wat het microbioom is en wat het doet voor je spijsvertering, immuunsysteem en de eventuele invloed die het kan hebben op ziekten en chronische aandoeningen zoals allergieën, auto-immuunziekten, kanker, dementie, overgewicht en zelfs diabetes.

Wat doet het microbioom?

De bacteriën van je microbioom vervullen tal van belangrijke functies en ze zijn onmisbaar voor je. Zo zijn die bacteriën betrokken bij je spijsvertering. Ook zetten ze bepaalde vitaminen om, ze zorgen ervoor dat je niet ziek wordt en ze helpen je metabolisme (stofwisseling)

Wat bedreigt de microbioom?

Nu we het belang van de goede bacteriën leren begrijpen, realiseren wetenschappers zich ook welke bedreigingen de bacteriën tegenkomen. Het blijkt dat de moderne wereld niet bepaald een vriendelijke plek is voor ons microbioom.

Veel facetten van onze hedendaagse manier van leven kunnen in feite deze gemeenschappen schade aandoen. Dit begint al in de mond. Onze lippen, tong en wangen zijn de op een na meest bacterie-vriendelijke plek in mensen, na de darmen, en een vrij belangrijke toegangspoort naar de rest van het lichaam. Het drinken van zure dranken en een dieet vol suikers kunnen allebei de natuurlijke mondomgeving veranderen, zodat onze kleine maatjes minder welkom zijn, wat weer leidt tot gaatjes en paradontale ziektes.

Kijkend naar de rest van het microbioom, zorgen de steriliteit van de omgeving waarin we leven en een gebrek aan variëteit in onze diëten ook voor een vermindering van diversiteit in onze kleine interne gemeenschap.

Wat is het menselijk microbioom?

Het microbioom is een verzamelnaam voor alle microben die op en in ons lichaam leven. Microben zijn micro-organismen die leven op je huid, in je mond en darmen en in de longen en geslachtsdelen. Eigenlijk leven ze overal waar ons lichaam contact heeft met de buitenwereld.
Samen leveren deze bacteriën een belangrijke bijdrage aan ons welzijn.

Bij ieder individu het microbioom een andere samenstelling. Er bestaat dus niet zoiets als een gemiddeld microbioom.

Waaruit bestaat het microbioom?

Microbioom bestaat uit bacteriën, archaea, gisten, schimmels en virussen.

Dit artikel is overgenomen van de website www.gezondmicrobioom.nl

Juwelen en accessoires - BEJuwelen en accessoires - BE