Verliefd worden met 36 vragen

Psycholoog Arthur Aron ontwikkelde jaren terug een set van 36 vragen waardoor twee vreemdelingen volgens hem verliefd zouden kunnen worden. Het experiment slaagde. De man en vrouw werden gevraagd de vragen aan elkaar te stellen en hierbij open en eerlijk te zijn. Na het beantwoorden van de vragen moesten de man en vrouw elkaar ook 4 minuten in stilte aan te staren.

36 vragen van Arthur Aron

  1. Als je uit iedereen in de wereld kon kiezen, met wie zou je dan uit eten willen?
  2. Zou je graag beroemd willen zijn?
  3. Op wat voor manier?
  4. Voor je iemand belt, oefen je dan wel eens van tevoren het gesprek? Waarom?
  5. Hoe zou een perfecte dag er voor jou uitzien?
  6. Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen?
  7. Of voor iemand anders?
  8. Als je de mogelijkheid had om negentig te worden en je zou of de geest of het lichaam van een dertigjarige hebben, wat zou je dan kiezen?
  9. Heb je een voorgevoel over hoe je mogelijk doodgaat later?
  10. Als je morgen wakker kon worden met een nieuwe kwaliteit en een nieuwe eigenschap, welke zouden dat zijn?
  11. Als je een glazen bol had die je de waarheid over jezelf, je leven, je toekomst of een willekeurig ander onderwerp kon vertellen, wat zou je graag willen weten?
  12. Droom je over iets dat je een hele lange tijd zou willen doen?
  13. Waarom heb je het nog niet gedaan?
  14. Wat is de grootste prestatie van je leven?
  15. Wat waardeer je het meest in een vriendschap?
  16. Wat is je mooiste herinnering?
  17. Wat is je meest verschrikkelijke herinnering?
  18. Als je wist dat je over een jaar plotseling zou sterven, zou je dan iets veranderen in hoe je nu je leven leidt? Waarom?
  19. Wat betekent vriendschap voor jou?
  20. Welke rollen spelen liefde en affectie in je leven?
  21. Hoe intiem en warm was jouw familie?
  22. Heb je het gevoel dat jouw kindertijd gelukkiger was dan die van de meeste mensen?
  23. Hoe voel jij je over je relatie met je moeder?
  24. Maak eens drie ’wij’ statements voor elkaar Bijvoorbeeld: ’We zijn beiden in deze ruimte en we voelen…’
  25. Maak de volgende zin af: ‘’Ik wou dat ik iemand had met wie ik kon delen dat…’’
  26. Vertel de persoon waarmee je bent wat voor belangrijks hij/zij zou moeten weten als jullie goede vrienden zouden worden.
  27. Vertel de persoon met wie je bent wat je leuk aan diegene vindt; wees heel eerlijk en zeg dingen die je misschien niet zomaar zou zeggen tegen iemand die je net hebt ontmoet.
  28. Deel een gênant moment uit je leven.
  29. Wanneer heb je voor het laatst gehuild in het bijzijn van een ander?
  30. Wanneer had je voor het laatst tijd voor jezelf?
  31. Vertel de persoon met wie je bent iets dat je leuk vindt van hem.
  32. Wat als alles te serieus zou zijn om grappen over te maken?
  33. Als je deze avond zou sterven zonder de mogelijkheid om te communiceren met anderen, wat had je dan nog tegen wie willen zeggen? Waarom heb je dit nog niet verteld?
  34. Je huis met alles erin komt in brand te staan. Na het redden van je geliefden en je huisdieren heb je nog tijd om een rush te maken om nog één ding te redden. Wat zou het zijn en waarom?
  35. Van iedereen in je familie, wiens dood zou je het ergste vinden en waarom?
  36. Deel een persoonlijk probleem en vraag advies aan de persoon met wie je bent en hoe die ermee om zou gaan. Vraag ook of hij wil reflecteren over hoe jij je leek te voelen over het probleem dat je hebt gekozen.

Achtergrond 36 vragen Arthur Aron

Hier zijn enkele belangrijke punten over Arthur Aron en de 36 vragen:

  • Onderzoek naar interpersoonlijke nabijheid: Arthur Aron en zijn team wilden onderzoeken of twee vreemden zich dichter bij elkaar konden voelen door middel van een specifieke reeks vragen.
  • De 36 vragen: De vragen zijn verdeeld over drie sets, die geleidelijk aan persoonlijker worden. Ze beginnen met oppervlakkige onderwerpen en gaan dan over naar diepere emoties en gedachten.
  • Het experiment: In het oorspronkelijke experiment werden twee vreemden tegenover elkaar gezet en gevraagd om deze vragen aan elkaar te stellen. Na het beantwoorden van de vragen zouden de deelnemers elkaar vier minuten lang in de ogen kijken.
  • Resultaten: Het onderzoek suggereerde dat deze procedure kan leiden tot een verhoogde gevoel van nabijheid en zelfs tot sterke emotionele connecties tussen deelnemers.
  • Populaire cultuur: De 36 vragen kregen wereldwijde aandacht nadat ze werden gepubliceerd in een artikel in The New York Times in 2015. Sindsdien zijn ze een populair onderwerp geworden voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun relaties te verdiepen.
  • Kritiek: Er is wat kritiek geweest op de overschatting van de effecten van de vragen, vooral omdat het originele onderzoek relatief klein was en niet alle resultaten consistent zijn gerepliceerd in latere studies.

Kortom, Arthur Aron heeft met zijn onderzoek naar de 36 vragen een interessante bijdrage geleverd aan het begrijpen van menselijke intimiteit en heeft een tool aangereikt die veel mensen hebben gebruikt om diepere verbindingen aan te gaan.

Meer vragen

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Hoeveel leveren zonnepanelen op en waarom zou je erin investeren? Wat is de opbrengst op een bewolkte dag of op een plat dak. Je leest het hier.

Waarop letten bij een nieuwe keuken?

Het kiezen van een keuken is spannend, je moet hierbij aan veel dingen denken. Van voorbereiding tot het verwijderen van de keuken. Hier lees je alle stappen!